Nacionalni park Kornati

"Posljednjeg dana Stvaranja, Bog je poželio okruniti svoje djelo i stvorio je Kornate od suza, zvijezda i daha" George Bernard Shaw

Na središnjem dijelu hrvatskog Jadrana, gotovo paralelno sa kopnom, proteže se po mnogočemu jedinstveno kornatsko otočje. Arhipelag se prostire na 300km2 sa čak 148 otoka i otočića ukupne površine 62km2. Zbog izuzetnih prirodnih ljepota, velike otočne razvedenosti, očuvane prirode i naročito bogatog morskog ekosustava, veći dio kornatskog otočja proglašen je nacionalnim parkom 1980. godine. NP Kornati zauzima površinu od oko 220km2, a u okviru parka nalazi se 89 otoka i otočića čija obalna crta iznosi 185km. Kornatsko otočje dobilo je ime po najvećem otoku Kornatu.Otočje je bilo naseljeno još u prapovijesti, o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi. Tu su ostaci ilirskih građevina, predmeti iz željeznog doba, ostaci zgrade i zidina iz vremena Rimljana, mletačke utvrde iz kasnog srednjeg vijeka, a u vrijeme bizanta, od 4. do 10. stoljeća, na otoku Kornatu podignuta je i starokršćanska crkva, podno brda Tarac. Tijekom duge povijesti, Kornati su često bili meta osvajača i pljačkaša. A doživljavali su i brojne promjene vlasnika, od narodnih vladara, preko Mlečana i zadarske gospode, do težaka Murtera i Betine.Nacionalni park nezaobilazno je odredište nautičara, koji utočište mogu naći u ribarskim kućicama te u sigurnim marinama na otocima Žutu i Piškeri. Svim drugim gostima, turističke agencije nude organizirane izlete, krstarenja, najam ribarskih brodica i opreme za ribolov. A restoran na otoku Žaknu, pravo je mjesto za gurmane, ljubitelje ribljih specijaliteta Od 17. stoljeća stanovnici Murtera nastanjuju pojedine otoke, dovode stada ovaca, obrađuju polja i love ribu. Danas kornatsko otočje nema stalnih stanovnika, premda neki godišnje borave i po nekoliko mjeseci. Na Kornatima nema struje niti izvora vode, a otoci su uglavnom goli, iako su nekoć djelomično bili pokriveni šumom mediteranskog hrasta i česmine. Murterani danas na Kornatima obrađuju škrta polja kraških zavala, gdje uspijevaju maslina, smokva i vinova loza. Osim zemljoradnje, na otocima drže ovce, a nisu rijetke ni košnice pčela.
Jadransko more pripada skupini najplavijih mora na svijetu. Međutim, modra boja mora kornatskog otočja, gotovo je nestvarna. Kristalna bistrina odaje priobalno reljefno dno najrazličitijih oblika. Tu su hridi, šiljci, pukotine, špilje, crveni koralji, školjke i mnoge vrste riba.
Copyright © 2005 by "Rentaboat.com.hr"    ·    Sva prava pridržana    ·    E-Mail: rentaboat@kc.t-com.hr
< naslovnica || galerija || cijenik || kontakt || prijevoz || apartmani >
+385 (0)98 9016  340
+385 (0)99 7013 963