Nacionalni park Krka

U bezvodnom kršu dalmatinske zagore, svoj put prema moru probila je rijeka Krka, prirodni fenomen krša. Izvirući u podnožju Dinare, na istočnom dijelu Kninskoga polja, probija se veličanstvenim kanjonom te utječe u Jadransko more pokraj Šibenika. Sa potopljenim dijelom ušća, Krka je duga 72km. Zbog velike prirodne, znanstvene i kulturne vrijednosti, proglašena je nacionalnim parkom 1985. godine.
Područje rijeke Krke obiluje tragovima drevne naseljenosti. Najstariji nalazi su još iz doba paleolitika. Arheološkim istraživanjima pronađeni su ostaci keramike, kremenih nožića i kostiju. Uz desnu obalu Krke, od Skradina prema Skradinskom buku, nalaze se ostaci vodovoda rimske Scardone, a na širem području i ostaci više starohrvatskih utvrda iz 14. stoljeća.
  -Među sakralnim vrijednostima, dragulj nacionalnog parka zasigurno je otočić Visovac. Smješten usred visovačkog jezera, kojeg je također Krka oblikovala, na njemu se nalazi franjevački samostan, vrijedan kulturno-povijesni spomenik. Prvi puta je spomenut 1400. godine, čuvajući od tada svjedočanstva o proteklim stoljećima. Ovdje i danas djeluje škola mladih franjevaca. Drugi važni sakralni spomenik, pravoslavni je manastir sv. Arhanđela, spomenut prvi puta 1402. godine. U njemu se čuvaju vrijedne knjige i ikone, liturgijski rukopisi i dijelovi crkvene odjeće.
-Krka ima sedam sedrenih slapišta od kojih je najpoznatiji Skradinski buk, visok 45,7m sa 17 stepenica što se protežu u duljinu od 800m. Slapovi su široki 200-400m. Drugo najpoznatije slapište je Roški slap, visine 25,5m.
-Preko Skradinskog buka proteče oko 55m3/s, a za jačih kiša protok vode naraste i do 350m3/s. Obilje vode pogoduje i rastu vegetacije pa uz rijeku nalazimo oko 200 vrsta mediteranskih i submediteranskih biljaka. Zrak uz rijeku je čist i tvori egzotičnu mješavinu mirisa vegetacije i bistre vode. Za sunčanih dana nad Skradinskim bukom često se pojavi spektar duginih boja. Umjesto da protrčite, ispod duge se možete okupati. A hrabar i romantičan zagrljaj moguć je uz postranična mala slapišta.  -Osebujnom ljepotom svog velikog kanjona, kaskadnim tokom, čudesnim sedrenim tvorevinama, špiljama, zelenim dolinama i bujnom vegetacijom, Krka je jedno od najljepših i najomiljenijih izletišta Dalmacije. Iz godine u godinu privlači desetke tisuća posjetitelja, koji ovamo hrle brodom iz Skradina ili cestom prema Drnišu sa ulazima u Lozovcu i kod Roškog slapa. Jedinstvena prirodna ponuda dopunjena je jelima sa roštilja, domaćim proizvodima i suvenirima, a posjetitelji mogu vidjeti i stare, ponovno oživjele kamene mlinice te gospodu u narodnim nošnjama kako rade za tkalačkim strojevima. Baš kao nekad.
Copyright © 2005 by "Rentaboat.com.hr"    ·    Sva prava pridržana    ·    E-Mail: rentaboat@kc.t-com.hr
< naslovnica || galerija || cijenik || kontakt || prijevoz || apartmani >
+385 (0)98 9016  340
+385 (0)99 7013 963